fbpx

Jääkö koronopandemiasta pysyviä muutoksia yhteiskuntaan?

(Satakunnan Viikko 18.3.2020)

Korona-viruksen luoma pandemia on muuttanut Suomea hetkessä. Terveydenhuoltojärjestelmämme on todellisella koetuksella, samoin julkisen vallan päätöksentekokyky. 

Pienyrityksille vaikutukset ovat olleet ja tulevat vielä olemaan vakavat toimialasta riippuen. Tällaisina hetkinä huomataan, miten heikossa asemassa yrittäjät Suomessa ovat, kun jotakin yllättävää sattuu. Työttömyysturva ja sosiaaliturva on aivan eri tasolla kuin palkansaajalla. Ehkä näin merkittävä tilanne saa aikaan sen, että ensin yrittäjien turvaa voidaan parantaa väliaikaisesti ja sitä kautta pysyvästi.

Paras turva alueemme yrityksille on tietysti meidän kaikkien vastuulla. Käytetään lähellä olevien yritysten palveluja ja ostetaan suomalaista ruokaa. Jos tällainen paikallisten tukeminen jää tavaksi, niin hyvä.

 

Pysyviä muutoksia jäänee myös ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Ehkä varmuusvarasto kotona saa enemmän huomiota ja toisaalta päivittäistavarakaupan verkkomyynti noussee uudelle tasolle. Lähellä tuotetun ruuan merkitys kasvaa.

 

Toivottavasti ainakin Veikkauksen hyvä päätös laittaa kolikkopelit eli ns. yksikätiset rosvo kauppojen eteisistä kiinni saa aikaan pysyvän muutoksen ja ne jäävät kokonaan pois. Ja niihin hakatut rahat jäävät paikalliseen kulutukseen.

 

Työpaikoilla valmiudet etätyöntekoon ja etäpalaverien pitämiseen on osoittautunut vaihtelevaksi. Yrityksissä etätyöhön on yleisesti ottaen paremmat valmiudet, kun taas eri julkisissa organisaatioissa asiaa on lähdetty vasta nyt opettelemaan ja hankkimaan välineitä. Mutta etäpalaverit tulevat varmasti jäädäkseen. Ja ehkä vanhemmatkin alkavat paremmin ymmärtää lasten tietokonepelien sosiaalisuutta ja kavereita.

Suomalaiset saati satakuntalaiset eivät ole tunnettuja ylettömistä halailutavoistaan. Tämä kriisi tuskin halailuintoa ainakaan lisää. 

Se ei saa silti estää henkistä läheisyyttä ja toisista huolehtimista. Ja sekin toivottavasti jää pysyväksi tavaksi.

 

Samu Vahteristo

Kokoomuksen Satakunnan piirin puheenjohtaja